Per Lindblom – Svenska anarkister och syndikalister i spanska inbördeskriget

Korrespondenter och frivilliga 1936–1939

De svenska korrespondenter som var först att rapportera direkt från Spanien under inbördeskriget var anarkister och syndikalister. De skrev fler reportage än den övriga svenska pressens utsända och det var de som kom att bevaka det spanska kriget under längst tid.

Trots att dessa korrespondenters insatser saknar motstycke har deras bidrag förbisetts. Detta gäller även de anarkister och syndikalister som blev de första att lämna Sverige för att anmäla sig som frivilliga i inbördeskriget.

I boken, som i stor utsträckning bygger på deras egna skildringar, får vi följa några av dessa bortglömda korrespondenter och frivilliga under deras händelserika vistelser i revolutionens och inbördeskrigets Spanien.

Om boken

Svenska anarkister och syndikalister i spanska inbördeskriget är resultatet av över ett decenniums grävande i arkiv och korrespondens, av intervjuer med anhöriga och av resor i fotspåren efter några av de personer som var först på plats från Sverige för att bistå de spanska arbetarna i kampen mot Francos fascister, antingen med vapen eller penna i hand. Utförliga referat från samtida källor ger en nära inblick i livet bakom fronten, samtidigt som ett gediget bakgrundsarbete med den historiska blickens klarhet ger sammanhang till berättelserna. På så vis fyller Lindblom i flera luckor i historieskrivningen kring det intressanta och än idag relevanta stycke arbetarhistoria konflikten i Spanien utgör.

Utgivning: September 2022, Federativs Förlag (kontakt@federativsforlag.se), distribueras av Förlagssystem

Format: inbunden med skyddsomslag (151 mm x 226 mm x 51 mm/1070 g)

Omfattning: 700 sidor med flertalet foton i svart-vitt

ISBN: 978-91-86474-78-2

Om författaren

Per Lindblom har länge följt den spanska anarkistiska och syndikalistiska rörelsen. Han har en examen i ekonomisk historia och arbetar som forskningsredaktör på Södertörns högskola.

Om Federativs förlag

Federativs förlag är ett litet oberoende bokförlag. Federativs grundades 1912 som SACs förlag för att publicera böcker för och av SAC, Sveriges Arbetares Centralorganisation. Det har varit verksamt under sitt nuvarande namn sedan 1921. Förlaget är fortfarande helägt av SAC och förlagsverksamheten bedrivs under demokratiska former av organisationens medlemmar. Federativs publicerar mestadels böcker relaterade till syndikalistisk idébildning och gräsrotsorganisering. I utbudet finns allt från politisk teori och historia till undersökande journalistik, skönlitteratur och poesi.

Pressbilder

Omslag, design: Jon Robson

Per Lindblom (färg), foto: Amalthea Frantz

Per Lindblom (gråskala), foto: Amalthea Frantz

Rodén (färg), by i Aragonien som förstördes och övergavs under inbördeskriget. En av många platser författaren besökt i sitt sökande i spåren efter Spanienkorrespondenterna och de frivilliga. Foto: Per Lindblom

Rodén (gråskala), by i Aragonien som förstördes och övergavs under inbördeskriget. En av många platser författaren besökt i sitt sökande i spåren efter Spanienkorrespondenterna och de frivilliga. Foto: Per Lindblom