FEDERATIVS

Ett nytryck av Emma Goldmans självbiografi Anarkistiska minnen. Omslaget och designen är ny men innehållet är detsamma: ett storslaget historiskt dokument och skildring av hennes händelserika liv i USA, Sovjetunionen, Europa och Sverige. Den är en av våra absoluta bästsäljare. Nyutgåvan har vi gjort för att den senaste utgåvan helt enkelt sålt slut.

Anledningen till dess popularitet är att den dels porträtterar ett unikt och fascinerande levnadsöde. Viktiga historiska händelser berättas ur ett förstahandsperspektiv och ur en annan synvinkel än vi är vana vid att läsa om dem i historieböckerna. Den andra anledningen är bokens rika och fylliga språk. Goldman var en mycket duktig författare, man sugs in i berättelsen redan från sida ett.

Här bjuder vi på ett smakprov. En viktig händelse i Emma Goldmans liv var upproret i Kronstadt som pågick i februari och mars 1921. Hon befann sig då i Petrograd och stödde de sovjetiska arbetare som strejkade för sin rätt att bland annat organisera sig i fackföreningar. Upproret slutade i ett blodbad med tusentals döda. Här är ett utdrag ur kapitlet ”Tragedin i Kronstadt”:

”Inom mindre än tjugofyra timmar efter vår återkomst till Petrograd fick vi veta att staden sjöd av missnöje och tal om strejker. Anledningen var att nöden hade ökat på grund av den ovanligt stränga vintern samt delvis på grund av den vanliga sovjetiska kortsyntheten. Kraftiga snöstormar hade försenat de magra leveranserna av föda och bränsle till staden. Dessutom hade Petro-sovjeten begått dumheten att lägga ned verksamheten vid flera fabriker och skära ned antalet anställda med nära hälften. Samtidigt hade det blivit känt att partimedlemmar på fabrikerna hade fått en ny tilldelning av skor och kläder, medan resten av arbetarna var eländigt klädda och skodda. Som kronan på verket hade myndigheterna förbjudit det möte som arbetarna sammankallat för att diskutera hur situationen skulle kunna förbättras.

Den allmänna uppfattningen bland icke-kommunistiska element i Petrograd var att situationen var mycket allvarlig. Atmosfären var så laddad att den var explosiv. Vi bestämde oss naturligtvis för att stanna i staden. Inte för att vi hoppades på att kunna förhindra de annalkande oroligheterna, men vi ville finnas till hands för att kunna hjälpa folket.

Stormen bröt ut ännu tidigare än någon hade väntat. Det började med en strejk bland arbetarna på Trubetskoj-verken. Deras krav var blygsamma nog: en ökning av matransonerna, som för länge sedan utlovats dem, samt fördelning av tillgängliga fotbeklädnader. Petro-sovjeten vägrade att diskutera med de strejkande förrän de återgått till arbetet. Kompanier av beväpnade ’kursanti’ som utgjordes av unga kommunister under militär utbildning, sändes ut för att skingra arbetarna som samlats omkring fabrikerna…”

 

Språk: Svenska
Antal sidor:
368
Utgivningsår:
2015
Originalets titel:
Living my life
Urval:
Michael Helm, 1976
Översättning:
Suzanne Almqvist
Förord och efterskrift:
Pia Laskar
Omslag och grafisk form:
Ayman Osman
ISBN:
978-91-86474-66-9