Ditt hjärtas slag – en motståndsrörelse

Ditt hjärtas slag – en motståndsrörelse

När svälten redan står runt hörnet krävs ett särskilt mod för att sätta ned foten och säga ”Nog nu!” På egen hand måste Adrian och hans kamrater lära sig att organisera, att göra motstånd. I Vilhelminas skogar inleder de en ojämn kamp, en kamp mellan de som har och de som inte har. Huggarlaget bärs fram av styrkan de får ur sin gemenskap, men även denna sätts på prov när längtan efter något större, något bättre, drar åt olika håll.

Adrian slits mellan kärleken till sin mor, sina syskon, sin hembygd och den nya kärleken till Alvar, som fått blicken på Europa och Spanien där fascismens framfart gör det klart för dem, att deras kamp är en del av något mycket större.

Hur ska de jämka denna längtan bort och hem? Hur ska de orka stå pall, när stridens gång mäts i årstiders växlingar och i hjärtats slag?

Om boken

Utgivning: 4 Oktober 2021 (Federativs förlag, distribueras av Förlagssystem)
Format: danskt band (135 mm x 210 mm)
Omfattning: 304 sidor
Vikt: 531 gram
ISBN: 978-91-86474-75-1

Ditt hjärtas slag – en motståndsrörelse är Hanna Wikmans senaste roman. Boken är berättelsen om Adrian och hans huggarlag, som hamnar i konflikt med skogsbolaget om lönen för arbetet de utför och som utgör grunden för byns existens. Deras kamp förs mot bakgrund av fascismens framväxt på kontinenten. Ur gemenskapen de bygger spirar även kärleken mellan Adrian och Alvar, men deras sköra förhållande sätts på prov när deras längtan och pliktkänsla dras i olika riktningar.

I boken ryms såväl intima personskildringar som svävande naturporträtt, påläst arbetarhistoria och stora drömmar. Detta är en arbetarskildring av ett 30-tal som alltjämt är aktuellt.

Om Hanna Wikman

Hanna Wikman
Författaren, Hanna Wikman. (Foto: Miguel Herranz)

Hanna Wikman (f. 1981) är författare och biblioteksassistent. Hon kommer från Kramfors och skriver och lever på Hisingen i Göteborg. Efter debuten Lift (2010) har hon bland annat varit redaktör för Föreningen arbetarskrivares antologi Världen vi lämnar. Ditt hjärtas slag – en motståndsrörelse är hennes andra roman.

Om Federativs förlag

Federativs förlag är ett litet oberoende bokförlag. Federativs grundades 1912 som SACs förlag för att publicera böcker för och av SAC, Sveriges Arbetares Centralorganisation. Det har varit verksamt under sitt nuvarande namn sedan 1921. Förlaget är fortfarande helägt av SAC och förlagsverksamheten bedrivs under demokratiska former av organisationens medlemmar. Federativs publicerar mestadels böcker relaterade till syndikalistisk idébildning och gräsrotsorganisering. I utbudet finns allt från politisk teori och historia till undersökande journalistik, skönlitteratur och poesi.

I Ditt hjärtas slag – en motståndsrörelse omnämns pamfletten Registerkamp i skogarna av Ragnar Holmberg, som förlaget publicerade 1932. Den finns att läsa i sin helhet här: http://www.federativsforlag.se/wp-content/uploads/2021/10/Registerkamp-i-skogarna-1932.pdf

Pressbilder

Omslag (illustration: Hilding Sandgren, layout: Ayman Osman)
Författaren 1 (foto: Miguel Herranz)
Författaren 2 (foto: Miguel Herranz)
Författaren 3 (foto: Miguel Herranz)