Jon Weman: Åtgärdslandet – Arbetsförmedlingens svarta bok

Har du någon gång känt att du behöver telefonträning med din coach? Har du funderat på att uppsöka en rekreationsterapeut? Tycker du att du behöver Arbetsförmedlingens hjälp att lära dig pendla? Intresserad av att sortera begagnade kläder på heltid för 6400 kronor i månaden? Inte det? Dåliga nyheter – du har inget val, om du hamnat i Åtgärdslandet.

I Åtgärdslandet – fyllt av arbetscenter, Jobb- och Utvecklingsgarantin, CV-kurser, coachning och en lång rad andra verksamheter som arbetslösa och socialbidragstagare skickas till för att inte bli utan pengar – är det onormala ofta helt normalt. Jobb utan anställning eller lön, utbildning där ingen lär sig något – följ med på en tragikomisk resa genom en dold verklighet där inga vanliga regler gäller.

I boken, som bygger på över fem års journalistisk granskning, avslöjas också det tysta politiska samförståndet kring arbetslösheten och myndigheternas dolda instruktioner. Varför har Riksbanken order att hindra arbetslösheten från att sjunka ”för lågt”? Vad får arbetsförmedlarna egentligen lära sig om de arbetslösa på sina kurser?

Här får du som är arbetslös – eller du som bara är fundersam över varför samhället ser ut som det gör – svaren arbetsförmedlare, politiker och nationalekonomer aldrig kommer ge dig.

Om författaren

Jon Weman stiftade för första gången bekantskap med Åtgärdslandet som ’intagen’ där, men har därefter studerat det sedan 2004 i artiklar och reportage publicerade i bland annat Aftonbladet, ETC, Arbetaren, Tvärdrag och Kollega. Har de senaste 10 åren arbetat som frilansjournalist, dels på olika håll i Sverige och dels kringresande i Asien och Latinamerika. Detta är hans debut i bokform. Har idag flytt Åtgärdslandet och bosatt sig permanent i Moreno, Argentina, men går att nå för intervjuer på jon.weman@atgardslandet.se

Läs mer om författaren och boken

Ladda ner

Recensioner

Info om boken

  • Häftad
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 240
  • Utgivningsår: 2011
  • Dimensioner: 210 x 135 x 10 mm
  • Vikt: 280 g
  • SAB: 331.1,Oha
  • ISBN: 9789186474614