Arbetaren

100 år som fri tidning

Arbetaren 100 år

Den här boken handlar om tidningen Arbetaren, en nyhetstidning grundad 1922 av fackföreningen SAC Syndikalisterna. Boken berättar om tidningens historia, dess politiska inriktning och avtrycket den gjort i det svenska medielandskapet och samhället. Här finns både återpublicerade och nyskrivna texter av mer än 30 olika skribenter, samt unika fotografier och illustrationer.

Om boken

Nyhetstidningen Arbetaren grundades 1922 och kom redan tidigt att skilja ut sig från mängden med sitt frihetliga perspektiv på demokrati, facklig kamp och jämlikhet. Under åren har Arbetaren avslöjat korruption, granskat nazister, uppmärksammat klimathotet och samtidigt gett stor plats åt kulturen. Bland medarbetarna finns några av Sveriges mest kända arbetarförfattare, serietecknare, artister och aktivister.

År 2022 fyller Arbetaren 100. Den här boken berättar om tidningen från det allra första numret, via de bohemiska tidningskvarteren i gamla Klara, de stora avslöjandena under och efter andra världskriget, fram till dagens feministiska och intersektionella perspektiv och fackliga utmaningar. Här finns återpublicerade reportage, unika fotografier, illustrationer, och nyskrivna texter av mer än 30 olika skribenter – var och en med sin unika relation till Arbetaren. Dessutom nyskrivna personporträtt av medarbetare som på olika sätt gjort stora insatser för den fria journalistiken och hela det svenska samhället: Albert Jensen, Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen, Stig Dagerman, Moa Martinson och Vilhelm Moberg.

Tidningen Arbetarens historia är historien om fri journalistik på arbetarnas sida.

Arbetaren ges ut av Arbetaren Tidnings AB, som ägs av fackföreningen SAC Syndikalisterna. Syndikalismen är en frihetligt socialistisk gren av arbetarrörelsen som organiserar alla yrken i medlemsstyrda fackföreningar. Arbetaren – 100 år som fri tidning ges ut av Federativs förlag i samband med tidningens hundraårsjubileum.

Utgivning: Oktober 2022, Federativs Förlag (kontakt@federativsforlag.se), distribueras av Förlagssystem

Format: danskt band (190 mm x 247 mm x 26 mm/1483 g)

Omfattning: 462 sidor, rikligt illustrerad i fyrfärgstryck

ISBN: 978-91-86474-81-2

Om Federativs förlag

Federativs förlag är ett litet oberoende bokförlag. Federativs grundades 1912 som SACs förlag för att publicera böcker för och av SAC, Sveriges Arbetares Centralorganisation. Det har varit verksamt under sitt nuvarande namn sedan 1921. Förlaget är fortfarande helägt av SAC och förlagsverksamheten bedrivs under demokratiska former av organisationens medlemmar. Federativs publicerar mestadels böcker relaterade till syndikalistisk idébildning och gräsrotsorganisering. I utbudet finns allt från politisk teori och historia till undersökande journalistik, skönlitteratur och poesi.