Ahto Uisk: Med Arbetaren

SLUT

Far och son sluter en pakt. Sonen ska få studera, mot att han hjälper fadern i skogsarbetet varje sommar- och vinterlov. Det är en av många episoder från sin klassresa i Sverige som Ahto Uisk, född i Estland, berättar om i sin minnesbok. Med föräldrarnas stöd tar han studenten och läser till lärare i Uppsala.

Men erfarenheter från lärarrummen får honom att ändra sig. I stället blir han först reporter, senare chefredaktör och kulturredaktör på den syndikalistiska veckotidningen Arbetaren. Han lär känna Vilhelm Moberg och många andra medarbetare; och Hans Alfredson och Tage Danielsson slåss med liv och lust på samma barrikader som Arbetaren mot kärnkraften.

Tidningens kultursidor ger ett generöst utrymme åt unga begåvningar på väg in i journalistik och författarskap. Ett år är Liza Marklund på Arbetaren, innan hon blir en känd författare.

Ahto Uisk väjer inte för att skildra konflikter på redaktionen, men han tecknar också med stor värme porträtt av medarbetare han mött under åren. Med Arbetaren är en berättelse om en tidning, men också om en klassresa och en estnisk exil.

Recensioner

Ladda ner

Information om boken

  • Vikt: 208 g.
  • Utgivningsår: 2006
  • ISBN: 91-86474-51-0