Henrik Johansson: Av kött och blod

På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas. Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka. Av kött och blod är en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare.

Henrik Johansson föddes i Dalsland 1973 och har bott i Malmö sedan 1994. Skrivandet är ett senkommet intresse men berättandet har alltid funnits där och finslipats bland grannar och arbetskamrater i landbygd och i stad. Han har bland annat jobbat på bageri och tio år som kock. Henrik skriver regelbundet krönikor i Arbetaren och har publicerat dikter och noveller i bland annat Folket i Bild. Av kött och blod är hans första roman.

Med efterord av Kristian Lundberg, författare till bland annat Yarden och En hemstad.

”En levande frustande absurd historia som ringlar sig fram och
låter oss se ett samtida Sverige som vi egentligen inte vill kännas
vid men som vi alla ändå blir en del av. Det är imponerande.”
– Kristian Lundberg, ur efterordet

Av kött och blod är en märklig hybrid av klassisk arbetarroman och modern deckare med inslag av skräckroman. Jag har aldrig läst något liknande. […] Utan att bli tråkig lyckas Johansson väva in samtliga problem på en arbetsmarknad som är flexibel för arbetsgivarna och förödande för personalen.”
– Anneli Jordahl i Arbetet

”Jag fastnar när jag läser. Under en dag läser jag nästan 200 sidor under mina lediga stunder och vill ogärna lägga boken ifrån mig.”
Bloggen ”C.R.M. Nilsson”

”Sammanfattningsvis, om man är intresserad av att ta del av kritik mot samhället, och dagens arbetsklimat, tycker jag att Av kött och blod är en utmärkt bok att bita tänderna i.”
Bloggen ”Working on a dream”

Läs mer

Priser

Årets skönlitterära bok
Författaren har med sin debutroman gjort ett viktigt bidrag till de senaste årens utgivning av svensk arbetarlitteratur. Med kunskap om både kockyrkets hantverksmässighet samt de arbetsförhållanden som råder i dagens restaurangkök blir boken både intressant och spännande. Till skillnad från många andra arbetarförfattare skildras inte bara de villkor som dagens arbetarklass ställs inför, utan även det motstånd som springer ur utsugningen. Detta tycker vi är en viktig men alltför sällsynt del av arbetarlitteraturen, och därför tilldelas årets skönlitterära pris Henrik Johansson för boken Av kött och blod!

Recensioner

Pressbilder och omslag

Pressbilder tagna av Anna Klara Åhrén.

Info om boken

  • Pocket
  • Utgivningsår: 2013
  • ISBN: 978-91-86474-64-5
  • Omslag: Ayman Osman